Bananfluer.com

Hvordan fjerne bananfluer fra kjøkkenet?

Hvor yngler bananfluer?

Bananfluer har etter at man sluttet å bestråle importert frukt, blitt et betydelig problem de siste tiårene i mange hjem. Dette spesielt dersom man har slurvet litt og latt litt gammel frukt ligge fremm for lenge eller man kommer hjem fra ferie og oppdager at man har glemt å tømme matsøpla før man dro.

For å bli kvitt bananfluene er det ikke bare vesentlig å drepe fluene som allerede flyr rundt i huset. Det er vel så viktig å finne ut hvor bananfluene yngler og legger egg. Hvis man ikke gjør noe med dette så vil bananfluene komme tilbake i løpet av få dager når nye kull klekkes.

Bananfluer kommer nesten uten unntak inn i norske hjem via importert eksotisk frukt og ikke minst via bananskall. De første bananfluene kommer dermed via egg som ligger i enden av bananene eller tilsvarende på annen frukt.

Fruktfatet er dermed det første stedet man må ta en opprydding på og bli kvitt all gammel frukt, spesielt bananer. Videre så er det naturlig å tømme all søppel som ligger i innendørs søppelkasser da det kan ligge gamle bananskall og fruktrester i den søpla selv om fruktfatet er rent og pent og kun har fersk frukt.

Når fruktfatet er ryddet og søppel er tømt så er neste steg å gå på jakt etter naturlige ynglesteder rundt i huset. Dette er typiske varme og fuktige steder. Dette kan dermed være:

  • Potteplanter, både i selve plantet og i fuktig jord.
  • Matrester (trenger ikke å være mye) som ligger i romtemperatur og som er glemt bort.
  • Alle sluker i huset, spesielt dem som brukes litt sjeldent.
  • Under og bak badekar og dusjkabinett. Her er det ofte et fuktig miljø med litt såperester og lignende som fluene trives i.
  • Dersom du har husdyr så er det fornuftig å sjekke rundt matfat og drikke kilde til disse.
  • Dersom du har akvarium i hjemmet ditt så kan fuktige områder i forbindelse med dette være et ynglested. Husk det trenger ikke å være store området og er ikke synlig.
  • Hygieneavfallsbeholder på toalett eller bad.

Hvordan gå til angrep på ynglestedene?

Når du har funnet de forskjellige mulige ynglestedene så er neste spørsmål hva du kan gjøre for å fjerne alle bananfluer og egg fra disse stedene. Vi kan i den sammenheng nevne følgende hovedtiltak:

  • Klor eller salmiakk (må ikke blandes) er effektivt til å drepe fluer og egg i sluker samt under badekar og dusjkabinett.
  • Dersom du mistenker at det ligger egg eller fluer i matfat eller lignende til husdyr, så er det enkleste å vaske dette eller sette det ut. Spesielt om vinteren når det er kaldt ute så er kulde et effektivt middel mot bananfluer.
  • Potteplanter er det verre med. Du kan ikke sette dem ut i kaldt vær og du kan heller ikke bruke kjemikalier som klor eller salmiakk på dem da de naturligvis vil då av dette. Det beste rådet er å være forsiktige med vanning en stund og helst la jorden tørke helt ut dersom det er robuste planter som takler dette. Alternativt kan du oppsøke en plante butikk og kjøpe midler du kan spraye på til bekjempelse av skadedyr i plantene.

Selv om du går veldig omstendelig til verks både med tanke på å fjerne fluer samt fjerne ynglesteder, så vil du normalt ikke klarer å få ta absolutt alt med første forsøk. Du må derfor påregne at du må gjenta prosessen både med tanke på å bli kvitt selve fluene samt gå til angrep på mulige arnested flere ganger.

Husk at spesielt levende bananfluer er veldig ømfintlige for kald luft. Dersom det er sent på høsten og litt kaldt ute, så kan en skikkelig gjennomlufting gjøre underverker.


Copyrighted content. All Rights Reserved.